Čajové nádobí

Už máte doma nějaké čajové nádobí? Pokud si ho právě teď chcete pořídit, hledejte inspiraci v našem článku. Mezi oblíbené čajové nádobí patří konvičky, hrníčky a misky. Nesmíme zapomenout ani na nerezová a bambusová čajová sítka. V čem ale čaj uchovávat?

Skladování čaje

Na skladování čaje jsou nejlepší volbou praktické dózy, které jsou k sehnání v několika velikostech. Z jakých materiálů je čajové nádobí vyráběno? Mezi ty nejoblíbenější patří porcelán a keramika. Na přípravu čaje je zcela nevhodné hliníkové nádobí. Hrníčky, konvičky a čajové misky jsou často zdobeny nejrůznějšími vzory a ornamenty. Můžete je zakoupit kus po kusu nebo si pořídit celou soupravu.

Tradiční čajové nádobí

Je to veškeré nádobí, které se na přípravu čaje používá? Rozhodně ne. Nezapomínejme ani tradiční . To se používá v zemích, ve kterých se zrodily čajové rituály. Těmito zeměmi je Čína, Japonsko, Indie i Rusko. V Rusku se na přípravu čaje používá speciální hrnec zvaný samovar. Pokud vyrazíte na výlet do Číny, budete tam čaj pít pravděpodobně z malých hrníčků, do kterých se rozlévá ze speciální nádoby zvané zhong.

Čajové nádobí pro přípravu čaje mate

V Evropě i v Jižní Americe je velmi oblíbené pití čaje mate. Ten se ve své domovině připravuje do speciální nádoby, které se přezdívá kalabasa. U nás můžete zakoupit kalabasu z keramiky. Tradiční kalabasa je ale vyrobena z tykve. Proč právě z tykve? Tykev se vydlabe a potáhne například kůží. Dokáže udržet nápoj horký, ale zároveň se dá vzít do dlaní, aniž by popálila.

Kalabasa z tykve je přírodní a příprava čaje v takové kalabase má své nezaměnitelné kouzlo. Oproti tomu kalabasa z keramiky má dlouhou životnost a je i levnější. Pokud si doma budete chtít připravit pravé mate, určitě budete potřebovat  bombilu. Bombila připomíná brčko. Vyrábí se z bambusu, nereze nebo alpaky. Horké mate se  s ní míchá a pije.