Oolong čaj

Oolong čaj je polofermentovaný čaj, který představuje mezistupeň mezi čajem zeleným a černým. V oolong čaji se snoubí to nejlepší z obou.

Výroba oolong čaje

Pro výrobu jsou sbírány celé čajové lístky v okamžiku jejich plné zralosti. Natrhané čajové lístky se nechávají zvadnout. Následují protřepávání lístků, aby se rozrušily jejich okraje, které díky tomu oxidují rychleji než střed. Nejdůležitějším krokem při výrobě oolongu je umění vystihnout moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Proto dochází k rychlému zahřátí fermentovaných lístků. Pak probíhá svinování, aby se uvolnila vůně a chuť. Nakonec se čaj suší. Výroba čaje oolong ovšem vyžaduje léta zkušeností a odborné znalosti.

Oolong čaj a jeho účinky

Oolong chrání a posiluje činnost srdce, podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém. Stejně jako jiné druhy čajů dodává tělu přírodní antioxidanty a vitamíny B2, C a E.